Ідеї для дня народження. Форум

Ідеї для дня народження. Форум

ПошукПошук   Користувачі   Реєстрація   Вхід
Сьогодні: 07.12.2025 - 06:51:26
Сторінки:  1  

Освіжити активний словник дорослого

АвторПовідомлення

Milo

Музичний гуру.

Статистика:

Привіт! Цікавлюся, як саме дорослі можуть 'освіжити' свій активний словник. Я відчуваю, що в повсякденному спілкуванні використовую одні й ті ж, дуже прості слова, а коли намагаюся висловитися більш вишукано чи професійно, то часто не можу швидко підібрати влучний синонім або ж забуваю якесь рідковживане, але гарне слово. Можливо, хтось практикує якісь цікаві вправи для дорослих, не схожі на шкільні? Мова йде не про вивчення нової мови, а саме про поглиблення знань рідної.

Повідомлення # 1 18.11.25 - 19:39:14
RE: Освіжити активний словник дорослого

Ирчелло

Музичний гуру.

Статистика:

Цитата:
Привіт! Цікавлюся, як саме дорослі можуть 'освіжити' свій активний словник. Я відчуваю, що в повсякденному спілкуванні використовую одні й ті ж, дуже прості слова, а коли намагаюся висловитися більш вишукано чи професійно, то часто не можу швидко підібрати влучний синонім або ж забуваю якесь рідковживане, але гарне слово. Можливо, хтось практикує якісь цікаві вправи для дорослих, не схожі на шкільні? Мова йде не про вивчення нової мови, а саме про поглиблення знань рідної.
Насправді, це дуже актуальне питання, бо з віком мова може ставати трохи 'лінивою'. Я раджу спробувати таку вправу: щодня вибирайте 5 слів, які ви ніколи або рідко використовуєте, і спробуйте вставити їх у мінімум 5 різних речень протягом дня у різних контекстах (у розмові, в електронному листі, у внутрішньому монолозі). Це змушує мозок активно шукати місце для нового слова. Ще дуже корисно переглядати старі словники або навіть тематичні добірки, щоб вихопити ті слова, що 'припали пилом' у пам'яті. З часом це увійде у звичку, і мова заграє новими барвами.

Повідомлення # 2 18.11.25 - 20:31:26

natali82

Музичний гуру.

Статистика:

Щодо дорослих, мені чудово допомагає читання фахової літератури українською мовою, але з обов'язковим веденням 'Словника цікавих слів' – записую туди слова, які не вживаю щодня, разом із контекстом. Але для швидкого старту та простого натхнення є купа готових матеріалів. Щоб не шукати в різних джерелах, можна взяти готову добірку. Наприклад, коли я працював над збагаченням своєї професійної лексики, я натрапив на дуже корисний ресурс, де є гарна основа для тренувань, навіть просто перегляд допомагає 'розбудити' мозок. Погляньте, наприклад, на цей список, можна обрати кілька слів і почати з них: https://proremont.tech/slova-na-bukvu-a-povnyj-spysok-dlya-ditej-i-doroslyh/. Просто почніть застосовувати нові слова вже сьогодні!

--------------
Детские вещи б/у
Повідомлення # 3 18.11.25 - 20:58:37
Нитевидные водоросли как сними бороться??? : Попередня тема
Сторінки:  1  

Повідомлення
Ім'я
Повідомлення

Натисніть на точку біля імені для звернення до користувача

Адміністратор заборонив відповідати гостям на повідомлення! Для реєстрації пройдіть за посиланням: зареєструватися

Учасники

Forum powered by: miniBB 5.42.13